Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 kg
drożdże 100 g
miód 3/4 szk
śmietana 1 szk
margaryna Kasia 250 g
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho drożdżowe

Ciasto :
1 kg mąki pszennej
100 g drożdży
3/4 szk miodu
1 szk gęstej śmietany
250 g margaryny Kasia
2 żółtka
1 jajko
Dodatkowo :
2 duże jabłka
150 g masy krówkowej czekoladowej
posypka cukrowa do dekoracji
Lukier :
1,5 szk cukru pudru
4 łyżki sosu truskawkowego do deserów
2 łyżki soku z cytryny
do posmarowania rogalików 1 rozmącone jajko


W dużej misce drożdże rozmieszać z miodem.
Wsypać mąkę, dodać żółtka, jajko, śmietanę, wkroić margarynę i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W czasie wyrastania ciasta, obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić każde na 8 cząstek.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na koło, podzielić na 8 kawałków.
Każdy trójkąt posmarować masą krówkową, następnie położyć po cząstce jabłka i zawinąć rogaliki.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut.
Z cukru pudru, sosu truskawkowego i soku cytrynowego zrobić lukier.
Po wyjęciu i wystudzeniu posmarować rogaliki przygotowanym lukrem i posypać posypką cukrową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 14.08.2012 20:55
Jak z cukierni
monika141 02.07.2012 14:29
napewno sa pyszne
beatkaa153 20.06.2012 15:34
smacznie i ślicznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak