Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

UCIERANY MAZUREK

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbata 2 torebki
mąka 25 dag
cukier 10 dag
margaryna 8 dag
żółtko jajek 2 szt
rodzynki 20 dag
morele suszone 20 dag
orzechy laskowe 10 dag
migdały 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
sól do smaku
polewa czekoladowa
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: UCIERANY MAZUREK

Morele umyj i wysusz, pokrój w drobną kostkę. Migdały i orzechy sparz, obierz ze skórki i pokrój niezbyt drobno. Dwie torebki herbaty Liptoon tropical fruit zaparz w szklance wody. Zalej nią morele i rodzynki mocz pół godziny. Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodawaj namoczone morele i rodzynki. Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj. Ciasto wyłóż na blachę i piec pół godziny. Gdy ostygnie udekoruj polewą i bakaliami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak