Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowa tarta

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 10 dag
cukier puder 10 dag
mąka pszenna 25 dag
jaja 2 szt
skórka z pomarańczy 1/2 szt
mus
rabarbar 1/2 kg
cukier 10 dag
sok z pomarańczy 1/2 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
beza
białko 2 szt
cukier 10 dag
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowa tarta

Mąkę wymieszać z solą, skórką otarta z pomarańczy i przesianym cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, jajka, i zagnieść ciasto.zawinąć w folię i schłodzić w lodówce

Rabarbar umyć, obrać,pokroić na niewielkie kawałki i gotować z cukrem i sokiem z pomarańczy. Potem jeszcze kilka minut trzymać odkryty na niewielkim ogniu, żeby odparował. Jeśli jednak soku jest zbyt dużo, to można dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej, żeby zagęścić mus.

Spód tarty podpiec w 180 stopniach (góra dół) przez około 20 minut. Przez pierwszy kwadrans powinien być wyłożony papierem do pieczenia i obciążony fasolą lub ryżem, żeby nie puchł. Potem zdjąć papier z obciążeniem i dopiec około 5 minut Pianę z białekubić ze szczyptą soli. Do ubitej piany wsypać stopniowo cukier cały czas ucierając.

Na podpieczony spód polożyć mus rabarbarowy. Na wierzch tarty robiąc spiralę. polożyć pianę. Można do tego celu użyć zwykłego woreczka z obciętym końcem, a można też nałożyć pianę łyżką, a wzroki zrobić chociażby widelcem.

Ponownie wstawiam do piekarnika (180 stopni) na około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 15.02.2013 13:34
pewnie bardzo pyszna
Justa32 05.02.2013 14:32
pyszna:-)
Dorota59 27.11.2012 17:14
coś dla mnie-mniam
Angelika10 05.11.2012 00:31
pyszna
Betka 15.07.2012 00:17
pycha;))
Rafał10 20.06.2012 13:35
pięknie wygląda i na pewno też smakuje niesamowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak