Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet śliwkowy korzenny

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1,5 szkl.
śliwki węgierki 1,5 kg
cynamon 2-3 kawałki
Goździki całe Prymat 10-12 szt.
kardamon 5-6 nasion
miód do smaku
cytryna 1 duża
ocet jabłkowy do smaku
ocet 1,5 6%

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet śliwkowy korzenny

Ocet zagotować z wodą i przyprawami - gotować 15 minut pod przykryciem.
Zalać wypestkowane śliwki i pozostawić na 8-12 godzin do zmacerowania.
Następnie odcedzić śliwki, zlać marynatę do garnka, dodać miód, sok z cytryny i ocet jabłkowy.
Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć płomień i ogrzewać, aż częściowo odparuje i skoncentruje.
Ostudzić, zlać do butelki i trzymać w lodówce.
Używać do surówek, czerwonego barszczu i marynat.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.10.2012 13:08
Śliwki pozostałe po produkcji octu wykorzystać do gulaszu, pieczonego mięsa, sosu śliwkowego czy ketchupu.
IZABELA29 17.09.2012 08:43
to musi byc smaczne
Monika79 27.07.2012 17:12
ciekawe
Habibi 14.07.2012 22:50
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak