Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody z zabajone

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

lody waniliowe 1 litr
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 2 łyżki
wino białe półsłodkie 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody z zabajone

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać do nich wino, wymieszać. Podgrzewać je na małym ogniu, cały czas ubijając za pomocą rózgi. Ubijać tak długo, aż osiągną kremową konsystencję (ok. 10-15 minut ubijania). Zabajone przestudzić. Lody rozłożyć do pucharków i polać zabajone. Podawać od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.03.2014 12:05
pyszne lody :)
Sroczka 20.01.2013 23:34
Z takim sosem lodów jeszcze nie jadłam. Przepyszny deser.
Andysz 02.09.2012 08:39
mm świetne;)
Megi 12.08.2012 16:02
pycha
Weronika_eM 15.07.2012 22:03
ja również mam na nie ochotę
BernadettaP 29.06.2012 13:32
Oj, ależ bym zjadła porcyjkę w ten upał :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak