Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z moreli

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 2 kg
cukier żelujący 1 kg
cytryna 1 duża
żel-fix 2:1 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z moreli

Morele umyć, przekroić i usunąć pestki.
Owoce rozdrobnić wg uznania - można drobno pokroić lub zmiksować.
Przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, skórkę i sok z cytryny.
Wymieszać dokładnie, nakryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Garnek postawić na średnim ogniu, dodać żel-fix, wymieszać i ogrzewać kilka minut od zawrzenia.
Konfiturą wypełnić wyparzone średnie (200-400ml) słoiczki, aż po brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i ustawić dnem do góry.
Nakryć grubym ręcznikiem lub kocem i pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryziwać!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika79 26.08.2012 22:22
super
Habibi 14.07.2012 22:49
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak