Sposób przygotowania

Morele umyć, przekroić i usunąć pestki.
Owoce rozdrobnić wg uznania - można drobno pokroić lub zmiksować.
Przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, skórkę i sok z cytryny.
Wymieszać dokładnie, nakryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Garnek postawić na średnim ogniu, dodać żel-fix, wymieszać i ogrzewać kilka minut od zawrzenia.
Konfiturą wypełnić wyparzone średnie (200-400ml) słoiczki, aż po brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i ustawić dnem do góry.
Nakryć grubym ręcznikiem lub kocem i pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryziwać!

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika79

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !