Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jasny biszkopt z 4 jajek

5.0
(256)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Biszkopt jasny z 4 jaj, to doskonała baza do wielu ciast i tortów! Wystarczy przeciąć go na 3 równe części, przełożyć ulubionym kremem, udekorować i gotowe! Sprawdzony przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. 

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 2/3 szklanki
cukier wanilinowy 32 gramy
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jasny biszkopt z 4 jajek

  • sprawdzony przepis na biszkopt, który zawsze się udaje
  • prosty przepis krok po kroku 
  • doskonała baza dla wielu ciast i tortów 

Ten przepis na biszkopt z 4 jaj, wychodzi wyjątkowo puszysty i delikatny. Pięknie wyrasta i co najważniejsze, przygotujecie go zaledwie w kilku prostych krokach. Gotowy biszkopt, możecie owinąć w papier i folię i przechowywać 2-3 w chłodnym miejscu, a następnie przełożyć ulubionym kremem. Przed przełożeniem, pokrojony biszkopt warto nasączyć wodą z cytryną, lub w wersji dla dorosłych alkoholem. Wówczas ciasto lepiej wchłonie krem. 

 

Kroki postępowania

1

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier (biały i wanilinowy), łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Krok 1 - Jasny biszkopt z 4 jajek foto
2
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem i bardzo delikatnie mieszać.
Krok 2 - Jasny biszkopt z 4 jajek foto
3
Średnią tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do tortownicy przelać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Krok 3 - Jasny biszkopt z 4 jajek foto
4
Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut (aż wierzch się ładnie zrumieni). Upieczony biszkopt wyłożyć z tortownicy na czystą ściereczkę i ostudzić. Ostudzony biszkopt kroić na 3 płaty i przekładać dowolnym kremem.
Krok 4 - Jasny biszkopt z 4 jajek foto

Biszkopt z 4 jajek sprawdzi się idealnie do każdego tortu, czy ciasta z kremem. Świetnie smakuje przełożony maślanym kremem budyniowym z dodatkiem sera mascarpone lub z kremem kajmakowym. Jeśli lubicie lekkie ciasta, możecie przełożyć go bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Smaczego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nitaa 2 tygodnie temu
Wyszedł super! Jak teraz z niego zrobić czekoladowy?
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Cieszę się, że przepis się podoba! Aby biszkopt był czekoladowy, proszę dodać do niego około 3 łyżek kakao w proszku.
Aga 27.05.2023 09:59
Ładnie wyrósl i bardzo smaczny
Doradca Smaku 29.05.2023 09:15
Cieszę, się i gratuluję. To sprawdzony przepis na biszkopt!
Ewela 10.04.2023 12:20
Dziękuję za przepis wyszedł równie piękny z przepisu
Sroczka 25.02.2014 23:31
Piękny biszkopt Ci wyszedł.
Weronika_eM 14.07.2012 21:56
ładnie wyrósł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak