Sposób przygotowania

mąkę przesiać na stolnicy dodać masło i posiekać nożem,w dołek wbić żółtka dodać spirytus i sól szczyptę zagnieść ciasto,gotowe ciasto podzielić na części i każdą część cienko wałkować podsypując mąką.Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki o 3 średnicach kieliszkiem,literatką i szklanką,każdy krążek naciąć tak aby nie przeciąć w trzech bądź w czterech miejscach.Krążki łączyć od największego do najmniejszego smarując środek białkiem i mocno przycisnąć palcem na środku aby dobrze się skleiła.W płaskim rondlu rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor z obu stron po wystudzeniu na środek każdej różyczki położyć wisienkę i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !