Sposób przygotowania

Przesiać mąkę do miski , mleko zagrzać . W 1/4 szklanki ciepłego mleka i z łyżką cukru rozetrzeć drożdze. i wlać do dołeczka zrobionego w mące , lekko przyprószyć mąką , przykryć ściereczką i poczekać aż drożdze się wyruszają. W tym czasie przygotować rabarbar: oczyścić z włókien , pokroić na drobno i posypać 2 łyżkami cukru..truskawki opłukać odszypułkowąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać margarynę.Do mąki wlać mleko , dodać cukier , jajko , żółtko , szczyptę soli i wyrabiać ok 15 minut. na końcu dodać tłuszcz i jeszcze wyrobić . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie rozwałkować , włożyć do blaszki , posypać równo rabarbarem i truskawkami. Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach . Podrośnięte ciasto w blaszce posypać kruszonką ,wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut w 170 *C.Można jeszcze potem polać lukrem.

Komentarze

  • 3
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    wygląda bardzo smacznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna23

    uwielbiam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    uwielbiam takie placuszki :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    idealne na lato,
  • 1
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    bardzo fajny placek
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    tylko czekać lata

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !