Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
bulion 1/2 l
sok z cytryny 1 łyżka
maślanka 1 l
kefir 1 l
jajko 3 sztuki
rzodkiewka 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
koperek 1 pęczek
ogórki 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinką

Kroki postępowania

1
Botwinkę po umyciu drobniutko siekamy, małe buraczki obieramy i trzemy na tarce. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut aż botwinka będzie miękka. Zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo, jak ostygną- obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki po obraniu kroimy w ćwierćplasterki, rzodkiewkę kroimy w półplasterki, koperek i szczypiorek drobno siekamy.
Krok 1 - Chłodnik z botwinką foto
2
Do ostudzonej botwinki dodajemy warzywa i jajka, zalewamy maślanką i kefirem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy koperek ze szczypiorkiem.
Krok 2 - Chłodnik z botwinką foto
3
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z ugotowanymi, młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Krok 3 - Chłodnik z botwinką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 07.03.2014 12:50
Uwielbiam! Już się nie mogę go doczekać;))
IlonaAlbertos 29.10.2012 15:05
Smak lata :) Wygląda wspaniale i tak na pewno smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak