Sposób przygotowania

Jajka umyć pod bieżącą wodą i wyparzyć wrzątkiem.

Przygotować trzy miski. Do największej włożyć żółtka oddzielone do białek, a do drugiej miski włożyć białka. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na gładką, białą, puszystą masę.

100g pistacji zmiksować na proszek, resztę posiekać. Zmielone pistacje dodać do piany z żółtek, dodać też Mascarpone, całość zmiksować.

Śmietankę ubić na sztywno. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy z Mascarpone, dodać też bitą śmietanę, całość wymieszać delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji i przełożyć do czystego pojemnika, przykryć folią.

Wstawić masę do zamrażarki na kilka godzin (4-5) lub całą noc, co jakiś czas można zamieszać.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna23

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    ooo jejku takie samemu robione muszą być baaardzo pyszne !
  • 0
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    Kupne lody się chowają, pełno w nich chemii, słodzików i zbędneego cukru, a na dodatek nie wiadomo, czy są robione ze świeżych jaj, są w nich emulgatory i inne świństwa, a domowe... poezja :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    ale mam chętkę na takie lody

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !