Sposób przygotowania

Do dużego wyparzonego słoja wsypać mąkę, dodać cukier i wlać ciepłą wodę - wszystko wymieszać tak, by masa nie miała grudek.
Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni, przykryty gazą, aby mógł oddychać.
Każdego dnia dokarmiać zakwas 2 razy (co 12 godzin) mieszaniną wody i mąki żytniej w równych ilościach.
W tym czasie zakwas powinien zacząć fermentować.
Zakwas powinien wydzielać swoisty kwaśny zapach, wtedy jest dobry.
Jeśli wydziela przykrą woń - należy go wyrzucić i zacząć wszystko od początku w sterylnie czystym słoju.

Komentarze

  • 3
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <fieldset>Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)</fieldset>

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !