Sposób przygotowania

Wodę podgrzać maksymalnie do 50*C (włożyć palec i odliczyć do dziesięciu - jeśli parzy, wodę nieco ochłodzić) - rozpuścić w niej drożdże, dodać cukier, sól i olej.
Odstawić drożdże w ciepłe miejsce, aby ruszyły.
Do miski wsypać obie mąki pszenne, wlać zaczyn i wyrobić jednolite ciasto, które powinno pozostać lekko klejące.
Ciasto podzielić na niewielkie porcje i uformować zgrabne małe bułeczki.
Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (w pewnej odległości od siebie, ponieważ urosną), posmarować oliwą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, nakrywając ściereczką.
Można wykorzystać najniższą półkę w piekarniku nastawionym na najniższą temperaturę.
Bułeczki powinny rosnąć 30-40 minut.
Kiedy się wyraźnie powiększą, są gotowe do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 210*C, skręcić do 180*C i włożyć blaszkę z bułeczkami.
Piec na termoobiegu przez 20 minut.
Wyjąć na kratkę i ostudzić.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    mniam
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <fieldset>Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)</fieldset>
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia21

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia21

    mmm
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    lubię takie, mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !