Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody śliwkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 1/2 litra
śliwki 1/2 kg
jajko 5 szt.
cukier 2/3 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody śliwkowe

Śmietankę dokładnie schłodzić.
Na gazie postawić garnek z wrzącą wodą, na nim umieścić miskę, wbić do niej jajka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz cynamon.
Jajka ubić na parze, aż powstanie puszysta jasna masa.
Zdjąć naczynie z masą jajecznną z garnka i ubijać dalej, aż masa ostygnie.
Śliwki umyć, osączyć, wypestkować.
Połowę jak najdrobniej pokroić, resztę zmiksować.
Mus śliwkowy dodawać stopniowo do masy jajecznej, stale ubijając, a następnie wmieszać pokrojone śliwki.
Ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, a następnie połączyć z masą śliwkową.
Przełożyć całość do pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 30.08.2012 16:02
Chętnieskosztuję!!!
Megi 12.08.2012 16:01
wymienite
artur7 29.07.2012 07:51
slinka cieknie
artur7 29.07.2012 07:51
slinka cieknie
Betka 28.07.2012 19:35
mniammm;)
Habibi 12.07.2012 09:26
Zapraszam do przeglądania moich różnorodnych przepisów - zapewne każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak