Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z rabarbaru i jabłek

5.0
(28)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak zrobić pyszny kompot z rabarbaru? To proste - potrzebujesz łodygi rabarbaru, jabłka, wodę i cukier.

Składniki:

woda 2,5 litra
rabarbar 50 dag
cukier 0,5 szklanki
sok z cytryny z 1 owocu
jabłko kwaśne 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z rabarbaru i jabłek

Kompot z rabarbaru najlepiej smakuj schłodzony. Dobrym pomysłem jest połączenie rabarbaru z innymi owocami - jabłkami, truskawkami czy gruszkami. Kompot będzie miał bardziej zrównoważony smak.

1. Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Kawałki powinny być długości 3- 5 cm. Jabłek nie obieramy ze skórki, ale kroimy w ósemki wykrawając gniazda nasienne.

2. Do garnka nalewamy zimną wodę, dodajemy rabarbar oraz jabłka i gotujemy do momentu zagotowania się. Dodajemy do smaku cukier.

3. I odstawiamy kompot pod przykryciem na około 30 minut. Opcjonalnie możemy dodać również sok z cytryny.

Kompot idealnie sprawdza się na upalne, letnie dni.

Kompoty to pyszny rodzaj napojów, które można serwować w upalne dni lub zrobić w słoikach na zimę.

PRZEPISY NA KOMPOTY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 14.02.2014 20:38
bardzo lubię taki szczególnie w upalne dni :)
Wafelek2601 24.04.2013 22:10
Pyszny jest taki domowy kompocik
IKrakowianka 16.09.2012 20:25
Często taki robię
Koper 02.09.2012 23:22
Jaki różowiutki :)
marta0906 27.08.2012 21:39
pychotka
tomek18 24.08.2012 08:10
pyszny kompocik
BozenA 08.08.2012 19:52
wspaniałe
Iwusia 27.06.2012 23:47
lubię
ziutula
ziutula 19.06.2012 23:46
pić i pić takie smaki w upały..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak