Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak bez piersi i udek 2 średnie
marchew 2 duże
pietruszka 2 szt
seler 1 szt
cebula 1/2 średnia
ziele angielskie 10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
pieprz ziarnisty 15 ziaren
sól
olej 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski

Kroki postępowania

1
Kurczaki kroimy na małe kawałki (ja kupiłam 2 średnie kurczaki, nóżki i piersi użyłam do przygotowania innych potraw, a pozostałe mięso pokroiłam na mniejsze części). Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski foto
2
Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler. Cebulę kładziemy na papierze do gotowania i pieczenia i podsmażamy aż zrobi się niemal czarna. Dodajemy do pozostałych składników.
Krok 2 - Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski foto
3
Zalewamy mniej więcej 3 litrami wody. Wrzucamy przyprawy, przykrywamy pokrywką i gdy wywar się zagotuje, maksymalnie zmniejszamy ogień, aby woda nam tylko lekko "pyrkała" przez 4-5 godzin.
Krok 3 - Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski foto
4
Wywar przecedzamy i używamy do przygotowania przeróżnych warzywnych zup.
Krok 4 - Wywar drobiowo- warzywny na styl francuski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak