Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego z marmoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
drożdże 20 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier 60 g
tłuszcz 20 g
marmolada 150 g
mleko 10 ml
sól 3 g
tłuszcz do formy 10 g
Pomada: 100 g
tłuszcz 100 (do wałkowania ciasta)

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego z marmoladą

Przygotować ciasto drożdżowe o dość luźnej konsystencji,aby można je było łatwo wałkować, pozostawić do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto ochłodzić, rozwałkować na płaty w kształcie prostokąta o gr. 1 cm.Rozmiękczonym tłuszczem pokryć dwie trzecie płata, złożyć rozwałkować ponownie do grubości 1 cm. złożyć we czworo,następnie rozwałkować na płat grubości 0,5 cm.i szerokości 20 cm. Kroić trójkąty o podstawie 10 cm. nałożyć marmoladę i zwijać rogale.Uformowane rogale układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozastawiamy do wyrośnięcia,następnie smarujemy masą jajową i pieczemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 09.01.2014 17:11
Ale Fajne :)
rjustysia 18.03.2013 22:18
na takim cieście rogaliki rzeczywiście wychodzą świetne
gacopierz23 28.09.2012 12:17
pyszne
Andysz 11.07.2012 09:17
zapowiada się pysznie;)
Betka 20.06.2012 09:43
Na pewno smaczne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak