Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brzoskwinie 3 szt
ciastka maślane 10 szt
masło 2 łyżka
płatki migdałowe 4 łyżka
lody śmietankowe
listki mięty do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce

Kroki postępowania

1
Ciastka maślane wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy przy użyciu wałka do ciasta. Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni. 3 łyżki dodajemy do pokruszonych ciastek wraz z niezbyt twardym masłem. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki.
Krok 1 - Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce foto
2
Brzoskwinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przecinamy na pół, usuwamy pestki. Kruszonkę z ciastek nakładamy na brzoskwinie.
Krok 2 - Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce foto
3
Połówki owoców obwijamy w folię aluminiową. Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu około 6-8 minut, po czym rozchylamy folię i grillujemy jeszcze 2-3 minuty.
Krok 3 - Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce foto
4
Podajemy z kulką lodów, posypane pozostałymi płatkami migdałów. Przybieramy listkami mięty.
Krok 4 - Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 03.09.2012 00:08
Super pomysł na deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak