Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z kremem chiboust

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka 250 g
cukier 250 g
jajko 8 szt
Krem:
mleko 500 ml
cukier 100
żółtko jajek 6 szt
maizena 45 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 g
syrop do kremu:
cukier 200 g
woda 60 g
masa bezowa
białko 175 g
cukier 100 g
maliny świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kremem chiboust

Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto (180° 40 minut). Krem: żółtka ubić na sztywno z cukrem, połączyć z maizena i wrzucić na gotujące mleko.Gdy zacznie się robić "jajecznica" zacząć mieszać i chwile gotować do zgęstnienia. Następnym krokiem jest przygotowanie tzw. syropu do nitki : zagotować wodę z cukrem do 120° ( nie dopuścić do karmelizowania). Masa bezowa: ubić dokładnie białka z cukrem dolewając bokiem ciepły syrop. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i jeszcze ciepłą dodać do kremu. Następnie dodawać powoli do kremu masę bezowa, mieszając od dołu. Tak przygotowanym kremem przełożyć biszkopt i dorzucić kilka malin. Część kremu zostawić na wykończenie. Na wierzchu tortu , przy użyciu szprycy ułożyć bezy (z kremu) , które należy opalić palnikiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 14.02.2014 17:04
taki bym zjadła
ben-ka 13.02.2014 08:51
Smakowity deser.
mirosława4 21.01.2014 15:46
poproszę kawałek :)
Alex_M 03.01.2014 11:04
fajne ciacho
usmiech 11.10.2013 11:51
ciekawy przepis
barbara11561 10.06.2013 13:32
o takim kremie jeszcze nie słyszałam:)brzmi pysznie
Angelika10 21.05.2013 09:43
super wygląda
manaika 18.05.2013 12:01
fajnie wygląda
Ada-Gaba 06.05.2013 22:24
maizena to skrobia kukurydziana
IZABELA29 06.05.2013 20:30
co to ta mazeina jest ,pierwszy raz eis z czymś takim spotkałam.
sunnymood 16.04.2013 18:29
ładnie wygląda;)
misia53 01.04.2013 00:18
przepis fajniutki ale z tym opalaniem to chyba nie dam rady....
zielonamorelka 29.03.2013 21:30
ciekawy przepis.czegoś takiego jeszcze nie jadłam
Wafelek2601 01.02.2013 15:15
Wygląda przepysznie
sara1 19.12.2012 08:46
świetny
Grazyna0211 15.10.2012 11:59
świetny przepis
Łukasz15 08.10.2012 00:54
super
Wacław 28.09.2012 09:10
pycha deser !!!
berys18 22.09.2012 08:13
śliczny torcik
Ada-Gaba 27.08.2012 08:16
tak
caralajna 27.08.2012 08:02
wygląda wspaniale, czy maizena to skrobia kukurydziana?
Betka 25.08.2012 10:38
mniam mniam;)
olkaaa 14.07.2012 15:16
bardzo chętnie spróbuję
smakoszek 25.06.2012 11:34
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak