Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik migdałowy z nutą tropikalna i mascarpone

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 900 g
mascarpone 200 g
Biszkopty 1 opakowanie
esencja migdałowa 2 łyżeczki
czekolada pitna cynamonowa 1 saszetka
biała czekolada 50 g
jajko 4 sztuki
cukier puder 1 szklanka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: sernik migdałowy z nutą tropikalna i mascarpone

Biszkopty rozdrabniam na małe kawałki, dodaję czekoladę, esencję, cukier oraz stopione i wystudzone masło. Wszystkie składniki delikatnie mieszam, przekładam do tortownicy i podpiekam ok.10min w 150C
Ser miksuję na puszystą masę, po kolei dodaję cukier, jajka i stopioną, schłodzoną białą czekoladę. Następnie esencja, olejki, skórka cytrynowa i na sam koniec mąka. Masę przekładam do tortownicy na podpieczony spód. Piekłam 2 godziny w 180C.
Czekoladę mleczną stapiam w rondelku, dodaję kremówkę, kilka łyżeczek. Po lekkim stężeniu polewę wykładam na sernik.
Na polewie układam odsączone z zalewy owoce tropikalne - kokos, ananasa, papaję i mango. Użyłam mieszanki w syropie firmy Kier.
Cały sernik obkładam podprażonymi migdałami, jak na migdałowy sernik przystało.
Paluchy lizać!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 09.08.2013 00:23
Caralajna@ dokładnie tak, jestem wręcz sernikomaniaczką;)
caralajna 08.08.2013 22:41
sernik to chyba Twoje ulubione ciasto/deser :)))
M. Monroe 15.01.2013 23:47
pysznie wygląda!
Agnieszka172 05.11.2012 20:39
extra, lubię taki
Kas2 07.08.2012 21:35
rewelacyjny. musi bosko smakować
smile 02.07.2012 13:29
rewelacja
czekoladka_m 19.06.2012 16:44
Ale poezja smaku:):)
ewka1978 19.06.2012 16:33
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak