Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort Malakow

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 20 dkg.
margaryna lub masło 1 kost.
żółtko jajek 5 szt.
cukier puder 3/4 szkl.
śmietana 30% 0,4 l.
skórka z cytryny 1 szt.
biszkopty podłużne 30 dkg.
cynamon Prymat szczypta
śmietan fix 1 szt.
cukier 1 łyżka
skórka z pomarańczy 1 szt.
owoce kandyzowane
płatki migdałowe
wanilia 1 laska lub szt.

Przepis i sposób przygotowania na: tort Malakow

migdały zaparzyć wrzątkiem obrać ze skórki i zemleć lub drobno posiekać,śmietanę ubić na sztywno,masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając i cukier puder na koniec dodać migdały i połowę ubitej śmietany delikatnie wymieszać,jeśli krem się zważy to wstawić miskę do ciepłej wody i mocno mieszać aż przy brzegach naczynia i zacznie się rozpływać jak zrobi się masa jednolita nie przerywać mieszania dodać pokruszoną wanilię lub cukier waniliowy,skórkę cytrynową i szczyptę cynamonu,dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą,obłożyć biszkoptami skropić likierem i posmarować kremem,i tak czynność powtarzać aż do wyczerpania się biszkoptów,na wierzchu położyć warstwę kremu wyrównać i przykryć folią spożywczą na tort położyć garnek i wstawić do lodówki na dwie godziny,po tym czasie zdjąć folię oraz garnek i przełożyć tort na paterę posmarować wokoło pozostałą masą na wierzchu zrobić kratkę ze śmietanki i udekorować tort paseczkami skórki pomarańczowej,owocami kandyzowanymi i uprażonymi płatkami migdałowymi na suchej patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 06.07.2012 08:36
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak