Sposób przygotowania

migdały zaparzyć wrzątkiem obrać ze skórki i zemleć lub drobno posiekać,śmietanę ubić na sztywno,masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając i cukier puder na koniec dodać migdały i połowę ubitej śmietany delikatnie wymieszać,jeśli krem się zważy to wstawić miskę do ciepłej wody i mocno mieszać aż przy brzegach naczynia i zacznie się rozpływać jak zrobi się masa jednolita nie przerywać mieszania dodać pokruszoną wanilię lub cukier waniliowy,skórkę cytrynową i szczyptę cynamonu,dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą,obłożyć biszkoptami skropić likierem i posmarować kremem,i tak czynność powtarzać aż do wyczerpania się biszkoptów,na wierzchu położyć warstwę kremu wyrównać i przykryć folią spożywczą na tort położyć garnek i wstawić do lodówki na dwie godziny,po tym czasie zdjąć folię oraz garnek i przełożyć tort na paterę posmarować wokoło pozostałą masą na wierzchu zrobić kratkę ze śmietanki i udekorować tort paseczkami skórki pomarańczowej,owocami kandyzowanymi i uprażonymi płatkami migdałowymi na suchej patelni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !