Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu truskawkowe z limoncello

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1/2 kg
biszkopty okrągłe 2 op.
mascarpone 250 g
śmietanka 100-150 ml
żółtko jajek 4 szt.
cukier waniliowy 2 op.
cukier puder do smaku
cytryna
limonka
limoncello 100-150 ml
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu truskawkowe z limoncello

Limoncello rozcieńczyć taką samą ilością letniej wody, dodać sok z limonki, nieco startej skórki i trochę cukru pudru do smaku.
Mascarpone rozetrzeć z żółtkami, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny na jednolitą masę.
Krem powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Biszkopty nasączać w ponczu i układać w szerokim naczyniu.
Powinny powstać dwie warstwy biszkoptów.
Na pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów nałożyć 2/3 kremu, ułożyć na nim warstwę pokrojonych truskawek, nakryć pozostałymi biszkoptami i resztą kremu.
Przybrać truskawkami.
Posypać tartą czekoladą.
Schłodzić przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.07.2012 09:16
Zapraszam do przeglądania moich różnorodnych przepisów - zapewne każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)
krokodyl 25.06.2012 19:30
no extra :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak