Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana kalarepka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepka młoda 6 sz
masło 1 łyżeczka
pomidor 2 szt
koperek 1/2 pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
tłuszcz do formy
sól do smaku
cukier do smaku
sos
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 100 ml
ser gouda 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana kalarepka

Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła przez około 10 minut. Wyciągamy kalarepkę, wywar pozostawiamy.

Mąkę zasmażamy na maśle uważając by się nie zarumieniła, dodajemy pół szklanki wywaru, dodajemy przyprawy, śmietanę i starty na drobnej tarce ser.

Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wkładamy kalarepę, posypujemy posiekanym koperkiem i pokrojonym w plastry pomidorem, zalewamy sosem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku w temp. 180 stopni. Podajemy na ciepło. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 25.06.2012 08:15
fajna
Angelika10 20.06.2012 08:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak