Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z jajkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 1,5 litra
szczaw 20 dag
masło 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
jajko 4 szt
śmietana 100 ml
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z jajkiem

Liście szczawiu płuczemy i kroimy na paski. Następnie kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i podgrzewamy tak długo aż ściemnieje. Wlewamy pół szklanki bulionu i gotujemy, następnie miksujemy blenderem. Wlewamy resztę bulionu. Wlewamy śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Do talerza wkładamy dwie połówki jajka i zalewamy zupą szczawiową. Podajemy na ciepło. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 19.05.2013 07:21
właśnie przypomniał mi się smak dzieciństwa
caralajna 16.07.2012 10:28
fajnie z tym jajkiem wygląda
suzana 19.06.2012 00:34
uwielbiam
octo 18.06.2012 23:30
mialam taka na wczorajszym obiadku smaczna szczegolnie jak na talerzu obok sa mlode ziemniaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak