Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strucla makowa z bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl.
cukier 1/3 szkl.
mleko 1/2 szkl.
margaryna 4 łyżki
drożdże 3 dkg.
żółtko jajek 2 szt.
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masa makowa
mak 40 dkg.
margaryna 2/3 kost.
miód pszczeli 4 łyżki
cukier 3/4 szkl.
białko 2 szt.
migdały mielone 10 dkg.
Skórka pomarańczowa kandyzowan 5 dkg.
koniak 50 ml.
wanilia 1/2 laski
rodzynki 4 łyżki
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: strucla makowa z bakaliami

margarynę utrzeć z cukrem stopniowo dodać żółtka i jajko dodać wcześniej rozpuszczone drożdże mąkę i cukier waniliowy,dokładnie wyrobić ciasto jak zacznie się odklejać od ręki to przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia,mak zalać wrzątkiem i gotować ok.15min. przestudzić osączyć i zemleć 3 razy,margarynę roztopić dodać miód,skórkę pomarańczową,wanilię,migdały i rodzynki całość wymieszać i smażyć ok.10min.cały czas mieszając przestudzić dodać do maku wymieszać wlać koniak i ubitą na sztywno pianę z białek delikatnie wymieszać ciasto rozwałkować na prostokąt posmarować masą makową tak aby brzeg został pusty na szer.2cm.zwijać w rulon i układać na natłuszczonej blasze wstawić do piekarnika na 180st,piec ok.40min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 19.01.2014 20:58
Uwielbiam takie ciasta.
Bernadeta1 14.09.2013 00:29
bardzo lubię
IKrakowianka 15.04.2013 21:35
na pewno bardzo smaczna
Motorek 02.01.2013 11:21
pycha
barbarella 18.06.2012 22:33
musi być pyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak