Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z kwiatów czarnego bzu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiatostanów czarnego bzu 20-40 szt
cytryna 1 szt
woda 1 l
cukier 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z kwiatów czarnego bzu

Na poucinane do wielkiego słoja pojedyncze kwiaty czarnego bzu (gałązki dodają goryczki) wlewamy wrzący syrop z cukru z wodą i cytryną, odstawiamy na 2 dni delikatnie mieszając zawartość słoja raz dziennie. Po 2 dniach przecedzamy syrop i przelewamy do przygotowanych wyparzonych butelek lub słoiczków. Po przelaniu pasteryzujemy10 minut . Możemy też zagotować syrop bezpośrednio przed przelaniem syropu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.08.2012 09:22
przede wszystkom na zdrowie, dobry na przeziębienie
Katarzyna50 22.06.2012 13:56
wyszło smaczne polecam na chłodne dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak