Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 250 g
jabłka 5 szt
budyń 2 opakowania
mleko 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowe

Kroki postępowania

1
Wszystkie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Następnie wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia, mieszać na gładką masę. Na końcu dodać piane z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i 3/4 ciasta wyłożyć na blachę.
Krok 1 - Ciasto jabłkowe foto
2
Budyń ugotować na 1l mleka, dodając pozostały cukier. Na ciasto wyłożyć starte jabłka, ugotowany budyń i pozostałe ciasto.
Krok 2 - Ciasto jabłkowe foto
3
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 50 minut. Ostudzić.
Krok 3 - Ciasto jabłkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 09.11.2012 07:35
pyszne
Pietruszka 15.10.2012 21:52
super
Mati3 26.07.2012 16:40
super
smakowita 15.07.2012 22:39
smaczne !
Sylwia26 14.07.2012 09:49
ale pychotka :)
ziutula
ziutula 24.06.2012 22:28
dla mnie pysznie...
EWI 18.06.2012 19:57
super
fijolek91 18.06.2012 19:57
smacznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak