Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik miodowo-grysikowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
cukier 3/4 szkl.
jajko 2 szt.
miód 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko 3 szkl.
masło 150 g
margaryna 150 g
cukier puder 7-8 łyżek
cukier waniliowy 2 op.
kasza manna 5-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik miodowo-grysikowy

CIASTO:
Wszystkie suche składniki na ciasto wsypać do miski, dodać utartą lub drobno pokrojoną margarynę, dodać roztrzepane jajka, śmietanę i miód.
Ciasto zagnieść jak najszybciej, podzielić na 3 równe części, każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 45 minut.
Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na natłuszczonym papierze do pieczenia i upiec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Gotowe placki odstawić do wystygnięcia.



KREM:
zagotować mleko z dużą szczyptą soli, dodać cukier waniliowy - kiedy zawrze, wsypać grysik stale mieszając, żeby nie powstały grudki.
Odstawić kaszkę do ostygnięcia.
Margarynę i masło pozostawić w temperaturze pokojowej, aby zmiękły.
Ucierać tłuszcz z cukrem pudrem na puszystą masę - stopniowo dodawać chłodny grysik.
Masę podzielić na połowę i przełożyć nią placki miodowe.
Wierzch obciążyć deseczką i torebkami z cukrem - pozostawić tak przynajmniej 12 godzin.
Ciasto w tym czasie sklei się, ale też nabierze wilgoci z kremu.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Z dnia na dzień ciacho robi się delikatniejsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.07.2012 10:27
Zapraszam do przeglądania moich różnorodnych przepisów - zapewne każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)
Anna133 21.06.2012 21:19
oj dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak