Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona botwina

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwina 1 pęczek
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
borówka do mięs 2 czubate łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona botwina

Kroki postępowania

1
Botwinę oczyścić, umyć, lekko osuszyć. Liście odciąć od łodyg (łodygi i korzeń wykorzystać do innej potrawy). Liście grubo posiekać.
Krok 1 - Duszona botwina foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju.
Krok 2 - Duszona botwina foto
3
Dodać do niej posiekany czosnek i chwilę razem smażyć.
Krok 3 - Duszona botwina foto
4
Dodać posiekaną botwinę, chwilę razem smażyć.
Krok 4 - Duszona botwina foto
5
Wlać 1/4 szklanki wody i dusić kilka minut. Po około 5 minutach zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze chwilę.
Krok 5 - Duszona botwina foto
6
Jak płyn zredukuje się o połowę dodać borówki, sól i pieprz. Wymieszać.
Krok 6 - Duszona botwina foto
7
Gotować bez przykrycia, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Krok 7 - Duszona botwina foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 18.06.2012 19:04
no ciekawe połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak