Sposób przygotowania

Ciasto: do miski przesiewam mąkę, daję szczyptę soli, oliwę z oliwek, pół paczki drożdży i zalewam wodą aż utworzy się papka, dosypuje mąki i wyrabiam ciasto. Po wyrobieniu odstawiam aby urosło. (jeżeli ktoś lubi to na etapie wrzucania do miski można dodać bazylię lub oregano aby ciasto miało ziołowy posmak).

W garnku na ogniu rozpuszczam pomidory z puszki z wcześniej zmiksowanym pomidorem świeżym, dodaje sól, wsypuje cukier, bazylia, oregano, czosnek. Gotuję na małym ogniu aż składniki się połączą i zrobi się gładki sos. Cukru dodaje do smaku aż sos przestanie mieć gorzkawy posmak.

Ciasto jak urośnie jeszcze raz wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Trzeba tak zrobić przynajmniej 3 razy, to jest kluczowe działanie przy tym przepisie.

Następnie dziele ciasto na 2 mniejsze porcje, jeszcze raz zagniatam, wałkuję na taką grubość jak kto lubi, smaruje sosem i układam na wierzch ulubione składniki. Wstawiam do pieca na 15-20 minut. Po 20 minutach na górę daję ser (tak, dopiero po upieczeniu pizzy) aby się nie spiekł a jedynie roztopił. Posypuje bazylią.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    To jest prawdziwa pizza, a nie gotowy wynalazek.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    uwielbiam pizze
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    najlepsze są takie domowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Wpraszam się na pizzę
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    fajna jest taka swojska domowa pizza
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof24

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    całkiem niezła
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !