Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka w sosie musztardowo-miodowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
miód 4 łyżki
Musztarda francuska Prymat 1/2 słoiczka
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka w sosie musztardowo-miodowym

Kroki postępowania

1
Łopatkę przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i 3 łyżkami musztardy. Odstawiamy do lodówki na noc.
Krok 1 - Łopatka w sosie musztardowo-miodowym foto
2
Łopatkę obsamażamy z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do tłuszczu, na którym smażyliśmy dodajemy 2 łyżki musztardy i 3 łyżki miodu. Łopatkę polewamy tą glazurą i wstawiamy do piekarnika (180stopni). Pieczemy do miękkości. Na sam koniec odkrywamy naczynie, aby łopatką się ładnie zarumieniła.
Krok 2 - Łopatka w sosie musztardowo-miodowym foto
3
W naczyniu, którym piekłam robię sos. Dodaje trochę wrzątku i mąki. Doprawiam do smaku musztardą, miodem i pieprzem.
Krok 3 - Łopatka w sosie musztardowo-miodowym foto
4
Łopatkę kroimy w plastry i podajemy z sosem.
Krok 4 - Łopatka w sosie musztardowo-miodowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak