Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka PL

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1,5 szkl
margaryna 3/4 kostki
mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jaja 5 szt
galaretka truskawkowa 2 opak.
mleko 3 szkl.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 8 łyżek
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka PL

Kroki postępowania

1
Na początek galaretka. Żeby miała czas na stężenie. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody i odstawiamy.

Krem:
- 3 szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 8 łyżek cukru (najlepiej waniliowego),
- kostka margaryny
Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Przestudzić i utrzeć z margaryną na puszysta masę.

Ciasto: - 1,5 szklanki wody - 3/4 kostki margaryny
Zagotować. Następnie do wrzątku dodać:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijać mikserem dodając po jednym jajku (w sumie 5 jaj). Ciasto podzielić na 2 części i upiec.
Ok. 30' w temp.220-250st. C.
Krok 1 - Karpatka PL foto
2
Gdy już mamy ciasto wyjęte i przestudzone, na pierwszy blat wylewamy tężejącą galaretkę.
Po schłodzeniu, gdy galaretka dobrze stężeje, wykładamy krem budyniowy.
Krok 2 - Karpatka PL foto
3
Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki aby wszystko się dobrze schłodziło.

No i mamy ciacho z akcentem patriotycznym. ;)
Krok 3 - Karpatka PL foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 24.06.2013 10:06
bardzo fajne ciasto
eliza135 25.11.2012 20:38
jeszcze takiej nie robiłam pycha
Megi 30.07.2012 10:33
świetny pomysł
jasiek 28.07.2012 23:05
ciekawy dodatek galaretki, zdobię taką
Cukiereczek13 18.06.2012 15:10
pysznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak