Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 15 szt
cebula 1
kuskus 0,5 szklanki
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
curry
papryka mielona
jaja 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
przyprawa gyros

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry

Kroki postępowania

1
Oczyszczone i umyte pieczarki należy pozbawić nóżek i lekko wydrążyć.
Uszykować ok. 10 sztuk.

Przygotować farsz:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni.
Dodać do niej pokrojone nóżki i kilka kapeluszy pieczarek. Posolić. Przesmażyć razem przez chwilkę.
Doprawić pieprzem ziołowym, papryką i solidną łyżeczką curry (nie obawiajmy się, że przyprawimy za mocno - gdy dodamy kaszkę kuskus, intensywność przypraw zmaleje).
Pieczarki puszczą nieco wody - to dobrze. Wsypujemy kaszkę kuskus i podlewamy jeszcze odrobiną wody lub bulionu (tak by jej poziom przewyższał nieco kuskus).
Krok 1 - Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry foto
2
Zdejmujemy z ognia. Zostawiamy, aż płyn zostanie wchłonięty a kuskus napęcznieje i lekko przestygnie.

Do przestudzonej masy dodajemy jajko. Mieszamy masę.

Faszerujemy wydrążone wcześniej pieczarkowe kapelusze. A następnie obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej z przyprawą gyros.
Krok 2 - Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry foto
3
Smażymy na rozgrzanej patelni na rumiano.
Krok 3 - Faszerowane pieczarki z kuskusem i curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 24.06.2013 10:06
aż mi slinka poleciała
Mariusz17 21.07.2012 21:23
wyglądają apetycznie
suzana 18.06.2012 13:14
chętnie wypróbuję
Ewa104 18.06.2012 11:09
Pyszny farsz.Ciekawy z kuskusem.Muszę spróbować.
Aneta41 18.06.2012 10:46
smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak