Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 1 kostka
jajko 1 szt
mleko 1/2 szkl
mąka 2.5 szkl
sól 1 szczypta
cukier 1/2 szkl
mak 25 dag
miód 2 łyżki
płatki migdałowe 1 garść
olejek migdałowy kilka kropel
masło 70 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z makiem

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzewamy dodajemy łyżeczkę cukru i drożdże. Rzpuszczamy. Odstawiamy na bok. Czekamy aż drożdże urosną,
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól, cukier i rozpuszczone masło. Mieszamy i przelewamy nasze drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na pół h.
Krok 1 - Drożdżówki z makiem foto
2
Mak dzień wcześniej zalewamy.
Mielimy go 2 razy, dodajemy rozpuszczony miód, starte migdały i aromat.
Krok 2 - Drożdżówki z makiem foto
3
Ciasto rozwałkowywujemy na prostokąt. Smarujemy je całe naszą masą makową. Następnie zwijamy w roladę. Koniec ciasta lekko nawilżamy wodą, aby się skleił z roladą.
Krok 3 - Drożdżówki z makiem foto
4
Kroimy na kawałki ok.8-10 cm. Następnie drewnianą łyżką przyciskamy dokładnie na środku, aby ciasto lekko się rozłożyło na boki.
Krok 4 - Drożdżówki z makiem foto
5
Pieczemy w temp 180 stopni około 20 minut. Gdy się ładnie zarumienią wyjmujemy i smarujemy lukrem;)
Krok 5 - Drożdżówki z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 07.07.2012 19:24
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak