Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczany krem z jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 1/2 kg
cebula 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
oliwa 2 łyżki
bulion 1 litr
sok z cytryny 1 łyżka
łagodna pasta paprykowa 2 łyżki
cukier ok 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
tymianek 1/2 łyżeczki
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczany krem z jabłkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki, cebulę, buraki i jabłka po obraniu kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pastę paprykową, tymianek i sok z cytryny, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty.
Krok 1 - Buraczany krem z jabłkiem foto
2
Wlewamy bulion i całość gotujemy ok. 30 minut.
Krok 2 - Buraczany krem z jabłkiem foto
3
. Jak warzywa będą miękkie, to za pomocą blendera zupę miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 3 - Buraczany krem z jabłkiem foto
4
Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.
Krok 4 - Buraczany krem z jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iiiiii 18.10.2012 08:47
pycha
Grażyna13 29.07.2012 09:07
Podoba mi się :)
tessinka 18.06.2012 13:57
Koniecznie muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak