Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowe muffinki z czekoladą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mieszanka bakaliowa 150 g
masło 60 g
jogurt naturalny 150 g
mleko 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
miód 3 łyżki
mleczna czekolada 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowe muffinki z czekoladą

Kroki postępowania

1
Bakalie (u mnie morele, rodzynki, orzeszki ziemne, orzechy laskowe i orzechy nerkowe) siekamy nożem, ale niezbyt drobno (orzeszki ziemne i rodzynki zostawiamy w całości). W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą proszkiem do pieczenia, bakaliami i dość drobno posiekaną czekoladą.
Krok 1 - Bakaliowe muffinki z czekoladą foto
2
W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka, z jogurtem, mlekiem, roztopionym masłem i miodem.
Krok 2 - Bakaliowe muffinki z czekoladą foto
3
Mokre składniki wlewamy do suchych, całość mieszamy łyżką, ale niezbyt dokładnie- powinny pozostać widoczne grudki.
Krok 3 - Bakaliowe muffinki z czekoladą foto
4
Masę napełniamy papierowe papilotki umieszczone wcześniej w blaszce do pieczenia muffinek.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut.
Krok 4 - Bakaliowe muffinki z czekoladą foto
5
Przepis na 12 babeczek.
Krok 5 - Bakaliowe muffinki z czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iiiiii 24.10.2012 08:04
pyszne
Kate131 17.08.2012 09:09
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak