Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raj kawosza

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 150 g
czekolada biała 75 g
masło 15 dkg
cukier 1 szklanka
jaja 6 szt
mąka 1/2 szklanki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 10 łyżeczek
śmietana kremówka 330 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Raj kawosza

Kroki postępowania

1
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy 3 łyżeczki kawy i czekoladę. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Wkładamy do lodówki.
Krok 1 - Raj kawosza foto
2
Gorzką czekoladę łamiemy na kawałeczki. Wkładamy ją do garnuszka razem z masłem. Topimy ma małym ogniu aż składniki dobrze się połączą. Zostawiamy do ostudzenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ekstrakt. Miksujemy dokładnie na puszystą masę. Jajka powinny podwoić swoją objętość. 6 łyżeczek kawy mieszamy z mąką i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas miksując dolewamy ostudzoną czekoladę
Krok 2 - Raj kawosza foto
3
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy przez 35 minut w temp. 180 C
Krok 3 - Raj kawosza foto
4
Łyżeczkę kawy mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i nasączamy wierzch ciepłego ciasta. Zostawiamy do ostygnięcia
Krok 4 - Raj kawosza foto
5
Podajemy kawałki ciasta z przygotowanym sosem. Sos możemy włożyć do zamrażarki i podawać go jako lody.
Krok 5 - Raj kawosza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 22.08.2012 15:25
interesujące ciasto
Aneta41 18.06.2012 10:21
pychota
gosia47-47 18.06.2012 06:39
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak