Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe kopytka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
marhcewka 2 sztuki
jajko 1 sztuka
mąka 1/2 szklanki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i marchewki po obraniu gotujemy. Ugotowane, odcedzone, ostudzone warzywa przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy w maszynce do mielenia. Do warzyw wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy część mąki. Mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk za bardzo. Jak przesadzimy z ilością mąki, to kluski wyjdą twarde.
Krok 1 - Marchewkowe kopytka foto
2
Na blacie podsypanym mąką formujemy z ciasta wałek, który spłaszczamy nożem i odcinamy niewielkie kluski.
Krok 2 - Marchewkowe kopytka foto
3
Gotujemy partiami przez kilka minut w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Krok 3 - Marchewkowe kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 28.10.2012 16:51
ciekawy przepis
niedozywiona 19.06.2012 12:16
koniecznie tego spróbuję! chyba nawet już dzisiaj ;)
gosia47-47 18.06.2012 06:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak