Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone risotto z porem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 1 sztuka
seler naciowy 3 gałązki
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
bulion 1 l
sól
pieprz
wino białe wytrawne 150 ml
ryż do risotto 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone risotto z porem

Kroki postępowania

1
Na patelni, na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pora pokrojonego w półplasterki i plasterki selera naciowego. Całość smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Dosypujemy ryż i mieszamy przez 2-3 minuty. Wlewamy wino i czekamy aż ryż wchłonie cały płyn.
Krok 1 - Zielone risotto z porem foto
2
W międzyczasie podgrzewamy bulion i zostawiamy go na niewielkim ogniu, żeby ciągle był gorący.
Krok 2 - Zielone risotto z porem foto
3
Na patelnię wlewamy niewielkimi porcjami bulion, mieszamy i jak ryż wchłonie dolaną porcję, to dopiero wtedy dolewamy kolejną porcję bulionu. Robimy tak do momentu aż ryż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Zielone risotto z porem foto
4
Zielone risotto z porem
Krok 4 - Zielone risotto z porem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 11.08.2012 22:20
rewelacja
Megi 11.08.2012 22:20
rewelacja
gosia47-47 18.06.2012 06:39
dobre
Cukiereczek13 17.06.2012 23:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak