Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 600 gram
drożdże świeże 25 gram
mleko letnie 250 gram
jajko 2 sztuki
cukier 100 gram
masło 80 gram
szczypta soli
żółtko jajek 1 sztuka
słodka śmietana 1 łyżka
kruszonka; mąka 1/2 szklanki
cukier 34 szklanki
masło 60 gram
rabarbar 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką

Kroki postępowania

1
Z drożdży, łyżki mąki i trzech łyżek ciepłego mleka zrób rozczyn i odstaw do wyrośnięcia. W dużej misce mieszaj pozostałe letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaj pozostałą mąkę i gotowy, wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiaj, a następnie dodaj roztopione i lekko przestudzone masło oraz szczyptę soli. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję, ale nie dosypuj zbyt dużo mąki.
Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 1 - Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką foto
2
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiaj rękami, a następnie podziel je na 14 równych kawałków. Uformuj bułeczki w kształcie kolek, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw nakryte ściereczką, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut. Po tym czasie w wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki zrób wgłębienia.
Składniki kruszonki wymieszaj i szybko zagnieć tak, aby powstały grudki. Umyty, osuszony i jeśli to potrzebne, to obrany z włókien rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki.
Każdą bułeczkę posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Na dno każdego wgłębienia w bułeczkach włóż po kilka kawałków rabarbaru i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
Krok 2 - Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką foto
3
Piekarnik nagrzej do temperatury 160*C, wstaw blaszkę z bułeczkami piecz je około 20 – 25 minut. Jeśli się mocno rumienią, przykryj je od góry folią aluminiową. Upieczone bułeczki wyłóż na kratkę kuchenną do przestudzenia.
Krok 3 - Rabarbarowe drożdżówki z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 01.02.2014 14:01
zjadłoby się
Alex_M 07.01.2014 10:56
przecudne wyszły! :)
Ania67 05.08.2013 09:15
oj kusisz tymi pysznościami, kusisz...
barbara11561 05.04.2013 09:36
z rabarbarem jeszcze nie piekłam,muszą być bardzo smaczne:)
caralajna 28.12.2012 09:41
wyglądają profesjonalnie, wszyscy lubimy drożdżówki :)
caralajna 28.12.2012 09:41
wyglądają profesjonalnie, wszyscy lubimy drożdżówki :)
alaaa 09.10.2012 14:55
mniam jakie pyszności,,,
Grazyna0211 05.10.2012 17:32
jak się na nie patrzy to odrazu chce się taką zjeść,wyszły cudnie
gosia1988 10.08.2012 19:46
smakowicie wyglądają:)
misia53 20.06.2012 07:47
mmmm...czuję ten zapach drożdzowego ciasta.....
ben-ka 19.06.2012 16:13
ale muszą być smaczne!:)
Misiabe 18.06.2012 00:04
uwielbiam takie wypieki!!
Justyna23
Justyna23 17.06.2012 23:52
pycha
stokrotka 17.06.2012 22:39
pyszności na wiosnę
Mysiunia 17.06.2012 22:17
świetne :) na pewno wybornie smakują :)
Ewa6274879 17.06.2012 21:49
bardzo lubię rabarbarowe wypieki, te drożdżóweczki również wyglądają przepysznie :)
Aneta41 17.06.2012 19:54
Prześlicznie smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak