Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowe ciasto

5.0
(99)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko skondensowane 1 puszka
masło roślinne 1 kostka
herbatniki 2 duże opakowania
masło roślinne 1/2 kostki
cukier 4 łyżki
kakao 4 łyżki
herbata 1 szklanka
wódka 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowe ciasto

Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodawać po łyżce piany z białek i mieszać delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Masę przelać do wyłożonej pergaminem, dużej, prostokątnej blaszki i piec przez około 35 minut w temp. 180 stopni. Ciasto ostudzić. Mleko skondensowane słodzone włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby cała puszka była zakryta. Gotować przez około 2,5 godziny. Następnie wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i ciągle miksując dodawać porcjami ugotowane mleko skondensowane. Masę wyłożyć na biszkopt. Na masie układać herbatniki namaczane w herbacie wymieszanej z wódką.
Z 1/2 kostki masła, cukru i kakao przygotować polewę. Polewą polać herbatniki ułożone na masie. Odstawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 25.02.2017 22:16
super ciacho
cookingangelika 23.02.2017 09:31
ciasta z karmelem- uwielbiam
Habibi 18.02.2017 19:51
...tortami a nie torbami ;)
Habibi 18.02.2017 19:50
Tego ciasta jeszcze nie robiłam, ale do innych, które robię na biszkopcie, prawie nigdy go nie nasączam, bo nie widzę takiej potrzeby! Jak biszkopt nie siedzi za długo w piekarniku i nie jest przesuszony, to nie wymaga nasączania. W ogóle nasączanie kojarzy mi się ze spapranymi torbami jakie piekły kiedyś panie we własnym domu "na zamówienie".
Laila2786 15.02.2017 16:07
karmelowe pyszności
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 18:51
Pyszne i kuszące ;)
marta1371 14.01.2017 23:06
W sam raz do kawusi
Jolanta40 13.12.2016 20:06
ale apetyczne ciasto
Małgorzata92 13.12.2016 19:41
Wspaniałe :)
GeneracjaXYZ 02.12.2016 17:49
Karmelove :)
IZABELA29 24.11.2016 11:37
Pyszne ciasto
Małgorzata92 22.11.2016 08:41
Pyszności :)
antosiaki family 10.11.2016 15:34
Jest pyszny!
dodi 13.10.2016 12:34
pysznie wyglada
ekspansja-smaku 07.10.2016 17:25
moje ulubione składniki, mam nadzieję że mi również takie pyszne wyjdzie ;)
edytazaw89@wp 01.10.2016 23:25
I musi być pyszne tyle komentarzy
edytazaw89@wp 26.09.2016 22:57
kuszące bardzo
Habibi 25.09.2016 08:48
ten krem mnie przekonał :)
halina17 10.08.2016 19:34
Dobre ciasto.
kloruś 02.08.2016 22:25
chętnie bym skosztowała!
Lis 06.06.2016 01:55
Bardzo smakowicie się zapowiada:)
smerfetka79 29.04.2016 11:26
Pysznie wygląda więc pewnie i pysznie smakuje:)
TyTaN 10.03.2016 23:15
Wyglada przepszynie : )
madamepauline 28.02.2016 23:53
pychota! :)
Klausia 21.02.2016 20:50
Zamiast mleka skondensowanego pewnie można użyć masy krówkowej?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak