Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buffalo wings - pikantne skrzydełka

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 kg
masło 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
cukier brązowy 2 łyżki
miód 1 łyżka
przecier pomidorowy 2 łyżki
tabasco 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Buffalo wings - pikantne skrzydełka

Skrzydełka pokroić na 3 części, najcieńsze odłożyć (wykorzystujemy pozostałe dwie części)

Do rondelka wrzucić masło, wyciśnięty czosnek-podsmażyć. Odstawić z ognia. Dodać cukier, miód, przecier, tabasco, pieprz i dokładnie wymieszać. Wrzucić kurczaka, dokładnie wymieszać z przygotowaną pastą.

Skrzydełka pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200C funkcja grill po 15 min z każdej strony.
Cukier z marynaty szybko się karmelizuje, co nie oznacza, żę kurczak się przypalił.

Ogniste skrzydełka w słodko- pikantnej, lepkiej marynacie gotowe. Podajemy z sosem BBQ* oraz jogurtem.

Smacznego!!

*przepis na sos BBQ znajdziesz w mojej księdze

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 01.07.2012 11:20
aż ślinka cieknie jak się patrzy :)
MagdaeM 17.06.2012 20:16
super
parysek10 17.06.2012 19:41
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak