Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Scones z czekoladą i rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 50 g
mleko 80 ml
jajko 1 szt
cukier 50 g
rodzynki 50 g
proszek do pieczenia 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Scones z czekoladą i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą.Odstawiamy na chwilkę. Do przeisanej mąki odajemy proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. Miękkie masło siekamy i dodajemy je do mąki. Mieszamy. Jajko robełtane z mlekiem dodajemy do mąki z masłem. Zostawiamy odrobinkę jajka do posmarowania scones przed pieczeniam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra. Wykrawamy z niego krązki. Mogą one być różnej wielkości, mi jednak super pasują takie wielkości literatki. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Scones z czekoladą i rodzynkami foto
2
Za pomocą pędzelka smarujemy wierzch każdego jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Pieczemy 10 minut w 22o stopniach.
Krok 2 - Scones z czekoladą i rodzynkami foto
3
Podajemy z masłem, dżemem, lub bitą śmietaną.
Krok 3 - Scones z czekoladą i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna87 18.06.2012 08:39
mniam
Mati13 17.06.2012 21:45
pychotka
Monika78 17.06.2012 19:03
smacznie sie prezentuja czekoladowe scones :)
suzana 17.06.2012 18:15
fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak