Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i chałwą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
cukier 2 szkl
margaryna
mąka 2 szkl
proszek 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
wiórki kokosowe 10 dag
jabłka 1,5 kg
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i chałwą

Polewa:
10 dag margaryna
1/2 szklanki cukier,
4 łyzki mleko,
1 szt. batonik chałwy waniliowej

Żółtka, szklankę cukru i margarynę dokladnie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao. Oddzielnie ubijamy 5 białek ze szklanką cukru i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy sok i dodajemy cynamon.
Polewa :margarynę, cukier i mleko rozpuszczamy, następnie dodajemy batonik chałwy waniliowej, mieszamy i smarujemy ciasto. Na blachę wykladamy kolejno: ciasto ciemne, pianę z kokosem, starte jabłko i jasne ciasto. Pieczemy w 180 st.C około 45 minut. Upieczone dekorujemy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 18.06.2012 09:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak