Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i chałwą
10 dag margaryna
1/2 szklanki cukier,
4 łyzki mleko,
1 szt. batonik chałwy waniliowej
Żółtka, szklankę cukru i margarynę dokladnie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao. Oddzielnie ubijamy 5 białek ze szklanką cukru i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy sok i dodajemy cynamon.
Polewa :margarynę, cukier i mleko rozpuszczamy, następnie dodajemy batonik chałwy waniliowej, mieszamy i smarujemy ciasto. Na blachę wykladamy kolejno: ciasto ciemne, pianę z kokosem, starte jabłko i jasne ciasto. Pieczemy w 180 st.C około 45 minut. Upieczone dekorujemy polewą.