Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek.Białka odstawiamy. Oddzielone żółtka ucieramy bardzo dokładnie z cukrem pudrem tak, aby powstała puszysta piana. Do tego powoli, stopniowo dodajemy mleko, masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a później dodajemy do zrobionej wcześniejszych składników. Formę smarujemy tłuszczem i przelewamy do niej zrobione ciasto. Ciasto pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury. Do zmielonego maku dodajemy pól łyżki oleju, cukier puder oraz mleko. Wcześniej odstawione białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Na upieczony spód wlewamy masę makową, a następnie ubitą z cukrem pianę. Całość wyrównujemy i pieczemy do czasu, aż piana z wierzchu zarumieni się. Uważać, żeby nie przypaliła się.

Komentarze

  • 0
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    brzmi apetycznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !