Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z pyszną pierzynką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
masło 120 g
mąka 250 g
cukier puder 130 g
proszek do pieczenia 1 opakowanie
mleko 250 ml
masa
mleko 150 ml
cukier wanilinowy 1 opakowanie
MAK MIELONY 250 g
olej 1/2 łyżki
cukier puder 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z pyszną pierzynką

W pierwszej kolejności rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek.Białka odstawiamy. Oddzielone żółtka ucieramy bardzo dokładnie z cukrem pudrem tak, aby powstała puszysta piana. Do tego powoli, stopniowo dodajemy mleko, masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a później dodajemy do zrobionej wcześniejszych składników. Formę smarujemy tłuszczem i przelewamy do niej zrobione ciasto. Ciasto pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury. Do zmielonego maku dodajemy pól łyżki oleju, cukier puder oraz mleko. Wcześniej odstawione białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Na upieczony spód wlewamy masę makową, a następnie ubitą z cukrem pianę. Całość wyrównujemy i pieczemy do czasu, aż piana z wierzchu zarumieni się. Uważać, żeby nie przypaliła się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 20.11.2013 08:03
brzmi apetycznie
gosia47-47 27.06.2012 09:02
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak