Sposób przygotowania

CIASTO: Do miski dać cukier i żółtka. Ubić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie olej i wodę. Na koniec dodać ubita pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki mąki do drugiej części łyżkę kakao. Obie części zmiksować. Przełożyć do wysmarowanych masłem brytfann (proponuję keksówki). Upiec ok. 40 minut w 180 st. MASA: Ok. 200 ml odlać, resztę zagotować. W odlanej części wymieszać wszystkie składniki prócz margaryny. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż powstanie gęsty budyń. odłożyć do ostudzenia. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu zimnego budyniu. Utrzeć dobrze wszystko. Odłożyć na 20 minut do lodówki. Oba ostudzone ciasta pokroić w małe kawałki prostokątne. Na zmianę smarować i składać najpierw część żółta potem czarna, żółta, czarna, aż do skończenia ciasta. Można zrobić jedno duuuuuże ciasto lub dwa mniejsze. Polecam. Kroić na skos.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !