Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry na maślance

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
maślanka 1,5 szkl
mleko 1/2 szkl
olej 2/3 szkl
jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól do smaku
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry na maślance

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier. W jednej misce wymieszać obie mąki, sodę, proszek do pieczenia. W drugiej maślankę, olej, mleko, żółtka. Płynne składniki wlać do miski z mąką, zamieszać łyżką, dodać sztywno ubitą pianę, delikatnie wymieszać
Krok 1 - Gofry na maślance foto
2
Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy po kilka minut.
Krok 2 - Gofry na maślance foto
3
Upieczone podawać same, z cukrem pudrem, śmietaną lub konfiturą.
Krok 3 - Gofry na maślance foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 19.09.2013 15:00
pieknie wypieczone :)
babajaga1969 21.10.2012 19:03
dobre
Katarzyna59 08.09.2012 14:35
uwielbiam
polly66 19.08.2012 09:17
no właśnie muszę wymienić gofrownicę, bo moja strasznie pali gofry;/ sprawdzę twój model;)
Iwusia 16.08.2012 18:27
fantastyczne gofry
bietka 31.07.2012 18:21
smaczne
Justyna23
Justyna23 24.07.2012 17:55
pycha
RenataZ-et 19.06.2012 21:03
ziutula - kaszubka ja mam gofrownicę Tefal model WD 3000, jest bardzo fajna ale gofry nie wychodzą zbyt grube...
Justyna28 17.06.2012 20:27
z maślanką jeszcze nie jadłam, ale na pewno spróbuję:)
gosia47-47 17.06.2012 09:15
pycha
ziutula
ziutula 17.06.2012 00:14
muszę się w końcu dorobić gofrownicy- a jaką masz?, bo tak dobrze przypieka....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak